Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky na slavnostní vojenské přísaze dne 28.10.2007

Projevy a vystoupení, 28. 10. 2007

Dámy a pánové, vážení přítomní,

přísaha nových profesionálních vojáků Armády České republiky zde na Pražském hradě, v prostoru tohoto nejvýznamnějšího symbolu české státnosti, se již stala tradiční součástí oslav státního svátku 28. října. Je tomu tak i letos v okamžiku 89. výročí vzniku našeho státu.

Vojáci,

složením přísahy, tímto slavnostním a symbolickým aktem, jste se zavázali k plnění svých vojenských povinností při obraně našeho státu. Přihlásili jste se tím k nejlepším tradicím našich ozbrojených sil, mezi něž – na prvním místě – patří příspěvek legií ke vzniku samostatného Československa. Naši legionáři považovali přísahu věrnosti republice za závazek, který není možné porušit. Bojovali za vysněné ideály svobody a demokracie a prokázali přitom velké hrdinství, čest i obětavost. Nezapomeňte na tyto ideály ani vy.

Přihlásili jste se i k tradici všech těch, kteří během 2. světové války bojovali za osvobození naší vlasti jak na východní, tak na západní frontě. Přihlásili jste se i k nově vznikající tradici zahraničních misí naší armády, operujících na místech současných světových konfliktů.

Vojáci,

věřím, že si dnešní den budete pamatovat po celý život, neboť na složení slavnostní vojenské přísahy, této významné události v životě profesionálního vojáka, se nezapomíná. Přísahali jste věrnost republice, zavázali jste se, že budete stateční a ukáznění. Odvaha, věrnost a obětavost jsou hodnoty, které mají rozhodující význam i v dnešní době. Buďte proto odvážní ve svých činech, buďte věrní vlasti a buďte obětaví při plnění svých služebních povinností.

Vidím zde i Vaše blízké, přátele, rodiny. Jsem rád, že se Vám dostává této tolik potřebné podpory a věřím, že Vás bude provázet během celé Vaší vojenské kariéry.

Vojáci,

přeji Vám mnoho profesionálních úspěchů, osobní spokojenosti a v průběhu Vaší služby v řadách profesionální Armády České republiky vždy přítomné vědomí vážnosti Vašeho poslání.

Václav Klaus, Hradčanské náměstí, 28.10.2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu