Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl, ale paní…


Co Klaus neřekl, ale paní Šafaříková zlovolně píše – dementi č. 36

Co Klaus neřekl, 3. 4. 2009

V Lidových novinách dne 1. dubna 2009 (bohužel to nebyl apríl) paní Kateřina Šafaříková, de facto monopolní interpretka bruselských událostí v našem tisku, píše, že jsem při návštěvě ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka „zcela veřejně, za přítomnosti českého ministra zahraničí a dalších členů vlády radil Juščenkovi, ať nekupuje evropského zajíce v pytli“. A pokud by to někomu nestačilo nebo nebylo jasné, přidává k tomu vysvětlení pro ty méně chápavé: „Čtěte ještě jednou: hlava tohoto státu nabádá Ukrajinu, ať zůstane v područí Ruska“. 

Kdyby to nebyly vážné věci, bylo by možné mávnout rukou a říci si, že je paní Šafaříková nepoučitelná a dopředu dávno rozhodnutá, takže je zbytečné cokoli vysvětlovat. Bohužel, právě s tím ona počítá. 

Předpokládám, že hovoří o uzavřeném jednání české a ukrajinské delegace, nikoli o veřejné tiskové konferenci. Na té veřejné konferenci, kterou si i paní Šafaříková i jakýkoli čtenář mohl přečíst či poslechnout, jsem řekl doslova toto: „Chápeme a rozumíme ukrajinským ambicím, jejich evropské orientaci. Pan prezident při rozhovorech řekl větu, kterou považuji za vážnou: evropská orientace Ukrajiny nemá žádnou alternativu. Já jsem ho ubezpečil, že Česká republika bude v tomto smyslu Ukrajinu podporovat.“ Ukrajinský prezident odpověděl: „Česká republika nás podporuje ohledně evropské integrace. A proto bych chtěl ještě jednou poděkovat osobně panu prezidentovi, celé České republice, české vládě za průzračnou a jednoznačnou podporu našich snah.“ 

Pak ještě vznikla debata o tzv. Východním partnerství, kdy prezident Juščenko zdůraznil, že ono Východní partnerství nepovažuje za alternativu či náhradu jejich vstupu do Evropské unie. Já jsem řekl, že s tímto postojem souhlasím a že Východní partnerství je „prostředek k dialogu... a že nemá být alternativou budoucímu členství v Evropské unii“. 

To byla vystoupení veřejná. Na uzavřeném jednání delegací obou zemí byl kromě pracovníků Kanceláře prezidenta republiky ministr zahraničí Schwarzenberg, ministryně Parkanová, velvyslanec na Ukrajině Bašta a vrchní ředitel MZV Buriánek. Buď někdo z těchto čtyř lidí neoficiálně informoval paní Šafaříkovou, nebo si to ona sama vymyslela. Třetí varianta není. V oficiálním zápisu se píše toto: „ VK rozumí ukrajinským ambicím stát se členem EU a NATO a chápe, že Ukrajina nemá jinou alternativu než vstup do EU. Chápe také obavy Ukrajiny, že by pro některé západoevropské státy mohl projekt Východního partnerství představovat alternativní cestu k členství EU. VK zdůraznil, že ČR tento postoj nezastává. ČR prošla něčím podobným v éře polemiky o Visegradské spolupráci. Tehdy byl problém vysvětlit západoevropským zemím, že ČR si v rámci Visegradského seskupení přeje spolupracovat, ale že V4 nemůže být alternativou k EU“. To je vše. Pak se diskutovalo o pomoci Mezinárodního měnového fondu Ukrajině.

Je to smutné a když už paní Šafaříkovou názorově ovlivnit nejde, přál bych si, aby redakce Lidových novin excesům tohoto typu bránila.

Václav Klaus, Lidové noviny, 3. dubna 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu